Workshops van The Dutch Juggling Consultants
Workshops Jongleren
Wij hebben duizenden mensen les gegeven in jongleren en eenwieleren. Onder hen zijn tientallen of wellicht enkele honderden gevorderden, maar het merendeel betreft toch wel beginners. Juist bij deze beginners is het zaak, om duidelijk te maken waarom jongleren (of eenwieleren) een goed middel is, om groei in hun specifieke situatie te bewerkstelligen.
Een workshop jongleren kan om verschillende redenen worden ingezet: teambuilding, entertainment, ontspanningstraining, studiebevordering of als culturele ervaring. Daarom bieden wij verschillende workshops aan, die toegespitst zijn op verschillende wensen:
Jongleren voor bedrijven en organisaties:
- Jongleren als teambuilding. Samen je grenzen verleggen en onderbelichtte kwaliteiten ontdekken.
- Jongleren als prikkeling van de creativiteit. Elk probleem kent meerdere oplossingen, voor de hand liggend of vergezocht. Middels jongleren leren we u op een nieuwe manier te kijken naar ingesleten patronen.
- Jongleren als pauzefitness. Een set jongleerballetjes past in bijna elke bureaulade en elke tas. Even bewegen en het hoofd leegmaken zorgt voor lichamelijke en geestelijke fitheid.
- Jongleren als entertainment. Iets nieuws leren met figuurlijk vallen en opstaan is altijd leuk. Zeker als collega's en leidinggevenden plots gelijke kansen hebben.
Jongleren voor scholen:
- Jongleren als culturele of sportieve activiteit. Straattheater, circus en dus ook jongleren is cultuur en in het curriculum van de gymles hoort jongleren zeker thuis
- Jongleren als concentratieoefening en ter verhoging van het IQ. Door te jongleren leer je je beter te concentreren en linker en rechter hersenhelft gaan beter samenwerken. Uit onderzoek is gebleken dat ½ uur per dag jongleren na 6 weken het IQ met 2 á 3 punten heeft doen stijgen.
Jongleren voor sporters:
- Jongleren ter verbetering van spelinzicht en fijncoördinatie. Jongleertrucs zijn ruimtelijke patronen. Het vermogen om deze patronen te herkennen en toe te passen zorgt voor verbetering van spelinzicht bij veel sporten. Doordat de fijncoördinatie verbetert, wordt de balcontrole beter bij alle balsporten, de stuurtechniek bij de verschillende takken van wielersport, stickhandling bij hockeyers, rackethandling bij racketsporten en ga zo maar door.
- Jongleren om wedstrijd/tournooistress te voorkomen. Concentratie, afsluiten van de buitenwereld en het hoofd leegmaken voor een wedstrijd zorgt voor betere resultaten. Jongleren kan hierbij een uitstekend hulpmiddel zijn.
Op verzoek van TIEC (Topsport Innovatie en Expertise Centrum) zijn de workshops voor sporters ontwikkeld.
De tijdsduur van een workshop is afhankelijk van het aantal deelnemers en de doelstelling van de workshop.
2 Voorbeeldjes
Een workshop pauzefitness op een conferentie kan bijvoorbeeld 25 minuten duren met 100 deelnemers. Verwacht dan niet dat iedereen na de workshop met het grootste gemak 3 ballen in de lucht kan houden, maar het doel "geestelijke ontspanning middels lichte fysieke inspanning" is wel gehaald. Een tennisster die na een onderbreking door regen telkens weer helemaal uit haar ritme is kan met 10 privé jongleertrainingen wellicht haar wedstrijdritme leren behouden door in zo'n onderbreking even lekker te jongleren.
Eenwielerworkshops
Voor BIC, de landelijke opleiding voor leiders van kinder- en jeugdcircussen, heeft Gerardo de cursus eenwieleren geschreven en gegeven. Jongleren is, met de juiste begeleiding in 30 minuten tot één uur te leren. Eenwieleren heeft ongeveer 5 uur training nodig om succesvol te zijn. Toch kan een kennismaking met het wankele evenwicht op 1 wiel een bijzondere ervaring zijn. Veel Formule 1 coureurs en top carters kunnen eenwieleren. Skiërs en snowboarders verbeteren hun voor-achter evenwichtsgevoel door buiten het seizoen veel te eenwieleren. Een eenmalige workshop eenwieleren van minimaal 1 uur kan ingezet worden als teambuilding of als fysiek entertainment. Vanwege de veiligheid is het aantal deelnemers aan deze workshop beperkt tot 15.